Administrator
02.05.2023
Sugestii
Investitii in infrastructura (constructii / reabilitare cladiri )
Asigurarea dotarilor specifice ( rampe de acces pentru carucioare) accesului pentru persoane cu dizabilitati.
Conform definiției date de Comisia Europeană, inovarea sociala, înseamnă acea inovare care are un caracter social atât din punctul de vedere al scopurilor urmărite, cât și al mijloacelor folosite. Se urmaresc în special inovări referitoare la dezvoltarea și aplicarea de noi idei (privind produse, servicii, sisteme și procese sau modele) care răspund unor nevoi sociale și, în același timp creează noi relații sau colaborări sociale, fiind benefice pentru societate și stimulând capacitatea de a acționa a societății.
Diferenţa dintre inovare, ca activitate umană creatoare de nou, şi Inovarea Socială (IS) este că a doua este o specificitate a primei prin faptul căare un caracter practic, nu poate fi desprinsă de utilitatea practică, respectiv să se rezume doar la aspecte teoretice, pur academice şi se adreseazăşi răsfrânge direct asupra vieţii şi activităţii sociale. Inovarea Sociala este o modalitate de a înțelege o gamă foarte largă de activități și practici orientate spre abordarea problemelor sociale sau satisfacerea nevoilor umane. Ca o consecință, efectele IS se extind dincolo de îndeplinirea imediată a nevoilor. Pentru majoritatea specialistilor in chestiune, există un aspect normativ al definiției IS, prin faptul că are efecte care - într-o serie de moduri diferite – vizeaza să îmbunătățească societatea. Cel puțin, inovațiile sociale au rolul să îmbunătățească oportunitățile pe termen lung pentru indivizi și / sau comunități sau să producă mai multa eficienta, eficienta și / sau durabilitate pentru ca societatea să poată face față provocărilor sale.
Din punctul de vedere strict legat de firmele nou infiintate Inovarea Socială poate fi definita si ca dezvoltarea și implementarea de noi idei (produse, servicii și modele) pentru a satisface nevoile sociale (mai eficient decat solutiile existente) și a crea noi relații sociale sau colaborări. Aceasta reprezintă noi răspunsuri la solicitările sociale presante, care afectează procesul de interacțiune socială. In inovarea sociala pornim de la necesitatile sociale pentru care venim cu solutii inovative.
Inovațiile sociale sunt idei noi care răspund nevoilor sociale, ale societatii, creează relații sociale și formează noi relatii de colaborare. Aceste inovații pot fi produse, servicii sau procese si modele care răspund nevoilor nesatisfăcute, mai eficient. Obiectivul Comisiei Europene este de a încuraja adoptarea de soluții inovatoare pe piață și de a stimula ocuparea forței de muncă. Aceste solutii creaza competitivitate, care atrage cresterea fortei de munca (cantitativ si calitativ) ducand la dezvoltare sociala sustenabila.
Intre dezvoltarea start-upurilor, a firmelor, a sectoarelor de activitate si dezvoltarea regionala durabila trebuie sa existe o relatie biunivoca, inclusiv la nivelul de strategii si politici publice. Inovarea sociala devine astfel motorul dezvoltarii durabile si sustenabile.
In 2007, o mamă tânără, de profesie psiholog, în perioada concediului de creșterea copilului își dă seama că reintegrarea pe piața muncii nu va fi deloc ușoară (iată problema socială care trebuie soluționată!). Din comentariile și discuțiile de pe forumurile pentru mămici înțelege, că există o serie de probleme cu care mămicile se confruntă zi de zi (o temă des dezbătută fiind, de exemplu, somnul la copii), și la care nu sunt oferite soluții eficiente corespunzătoare. În acest context lansează primul ei blog dedicat mămicilor, și pe care oferă răspunsuri la întrebări arzătoare în domeniul psihologiei copiilor, între timp construind propria afacere on-line: cursuri mini, pachete de training în domeniul creșterii copiilor, bestseller în domeniul psihologiei mămicilor. Ideea se dovedește un succes, și ea se trezește cu un model antreprenorial funcțional. Între timp se evidențiază din ce în ce mai mult și faptul că reintegrarea pe piața muncii a mămicilor este o problemă generală, cu care se confruntă multe femei, mai mult, ideea lansării unei afaceri proprii, care poate fi dezvoltată de acasă, chiar și în timpul concediului de creștere a copilului, pare o alternativă din ce în ce mai atractivă pentru mămici. Așa se năște cea de-a doua afacere, dedicată în special mămicilor, având ca scop sprijinirea acestora în lansarea propriei lor afacere on-line. Și această idee se dovedește de succes, pentru că trainingurile oferite de ea au la bază cunoștințe practice izvorâte din modelul antreprenorial dezvoltat, implementat și permanent îmbunătățit de ea. În cadrul acestei inițiative peste 2600 de persoane lansează propria afacere on-line. Ceea ce face ea, este inovare socială pură.
Fructe si legume urate, cu 30% mai ieftine
La nivel global, irosim anual cel putin 30% din mancarea pe care o producem. In cazul legumelor si fructelor, situatia este si mai grava: se arunca 45% din ceea ce se cultiva. O mare parte din aceste alimente ajung la groapa de gunoi chiar inainte de a se strica. Motivul? Supermarketurile nu le accepta din ratiuni estetice. Intermarche, un supermarket din Franta, a initiat o campanie de vanzare a alimentelor urate. Cu o strategie de marketing inteligenta si cu preturi mai mici cu 30%, au reusit sa vanda 1,2 tone de legume si fructe in primele 2 zile ale campaniei si sa creasca traficul in supermarketurile sale cu 24%.
Gandaci pe post de pesticide
Folosirea pesticidelor in agricultura are un impact negativ atat asupra apelor, pe care le poate contamina, cat si asupra pasarilor, pestilor si a altor vietuitoare. De asemenea, unele daunatoare au dezvoltat o rezistenta la pesticidele comune, ceea ce impune folosirea unor substante din ce in ce mai puternice. SUA cheltuie anual 1,5 miliarde de dolari pentru a repara daunele cauzate de folosirea pesticidelor. Solutia dezvoltata de BioBee, o companie americana, consta in folosirea unor insecte care ataca daunatoarele. E vorba despre paianjeni, gandaci, buburuze si albine. BioBee cresc insectele si apoi le trimit fermierilor.
Metoda poate reduce cu 70% cantitatea de pesticide necesara pentru cultivarea citricelor, maslinelor sau altor fructe mediteraneene si cu 80% pentru cultivarea capsunilor, ardeilor sau a cerealelor. De asemenea, in cazul cultivarii rosiilor, albinele ajuta la polenizare, crescand productivitatea cu 25%.
Conectează-te prin click aici pentru a putea adăuga un comentariu!